Stránky

středa 14. června 2017

Mrkvový quiche s mozzarelou

Mrkvový quiche s mozzarelou a voňavým kořením byl jedním z koláčů, které jsem pekla pro skvělé Žongléros na sobotní festival nového cirkusu Žonglobalizace 2017, který se konal v plzeňském Borském parku. Tento koláč (a spousta dalších) sloužil jako občerstvení pro žongléry a jejich úžasné hosty a já jsem si to pečení vážně užila. 
Bylo to trochu akční - během 4 hodin 6 plechů slaných koláčů, každý s jinou náplní. Ale ohlasy na ně byly víc než pozitivní a to mě přesvědčilo o tom, podělit se s některými nápady i s vámi. 



Mrkvový quiche s mozzarelou 

Množství: 6-8 porcí
Čas: 40 minut příprava + 30 minut chlazení + 40 minut pečení


Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla                nebo -> 1 listové těsto
  • 4-5 lžic ledové vody
  • sůl
Náplň
  • 1/2 kg mrkve
  • 1 cibule
  • 1 PL olivového oleje/másla
  • 1/3 ČL kurkumy
  • 1/3 ČL mletého koriandru
  • 1/3 ČL garam masaly
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 vejce
  • sůl, pepř

  1. Vychlazené máslo nakrájíme na kostky, ve food processoru rozsekáme společně s moukou a špetkou soli a postupně přidáváme ledovou vodu. 
  2. Musíme pracovat co nejrychleji, nakonec těsto ručně spojíme, vložíme do sáčku a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. 
  3. Pokud nechcete čarovat s výrobou vlastního těsta, koláč báječně funguje i s listovým těstem ;-)
  4. Troubu dáme rozehřát na 190°C. 
  5. Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubo.
  6. V hlubší pánvi rozpustíme máslo/rozehřejeme olej a dáme osmažit cibuli. K cibuli přidáme koření, krátce prohřejeme a vsypeme mrkev. 
  7. 5-10 minut mrkev restujeme - spíše dusíme, dosolíme, dopepříme a odstavíme ze sporáku. 
  8. Těsto odleželé z lednice rozválíme na šírku 3-5 mm a vyložíme jím formu, okraje ořízneme a dno propícháme vidličkou. 
  9. Korpus dáme na 10 minut předpéct do trouby. 
  10. Do prochladlé mrkvové směsi dáme vejce a mléko, promícháme a následně rozprostřeme na předpečený korpus. 
  11. Po cca 20 minutách pečení vrch koláče poklademe pokrájenou/nastrouhanou mozzarelou a ještě 10 minut dopékáme. Řídíme se podle ztuhlosti mrkvové směsi.



Koláč chutná skvěle teplý, jako hlavní jídlo, stejně tak studený, jako svačina nebo večeře. Koření můžete různě obměňovat, měnit poměry podle vaší chuti, přidat trochu chili nebo pro vyšší výživovou hodnotu třeba do mrkvové směsi nastrouhat tofu či šmakouna. 
Mrkev se skvěle doplňuje s orientálním kořením a mozzarela svou jemnou chutí celý koláč perfektně doplní. 

TESTOVÁNO NA ŽONGLÉRECH 👯

        1 komentář:

        1. Hmm... brokolicový s nivou už jsem dělala několikrát. Přístě bude mrkvový. =)

          OdpovědětVymazat