Stránky

pátek 5. května 2017

Špenátovo-hráškové pesto

Sezona medvědího česneku byla sice v plném proudu, ale ke mě se tato skvělá bylinka letos nedostala. Samozřejmě, v supermarketu bych nějaký smutný svazeček sehnala, ale to jsem se na to raději... no prostě jsem ho nekoupila :) Volně v přírodě u nás kolem Plzně neroste (a pokud ano, tak o tom nevím) a na farmářských trzích jsem narazila jen na sazeničky, které do panelákového bytu nemá smysl kupovat. 
Co se ke mě ale dostalo, byl čerstvý špenát a taky hrášek, a od myšlenky k činu nebylo daleko. 

Špenátovo-hráškové pesto
Čas: 15 minut

  • 2 - 3 hrsti listů špenátu
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/2 hrsti mandlí
  • 1 -2 stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • 1 - 2 lžíce strouhaného čedaru
  • sůl, pepř, citronová šťáva

  1. Mražený hrášek přelijeme v hrnku vařící vodou z konvice.
  2. Špenátové listy omyjeme a tvrdé řapíky vyřízneme. Pokrájíme na menší kousky. 
  3. Všechny suroviny (bez koření a sýru) vložíme do mixéru, zalijeme přiměřeně olivovým olejem a rozmixujeme v hladkou pastu. 
  4. Olivový olej přiléváme podle potřeby, aby se vše důkladně propojilo.
  5. Nakonec ručně vmícháme sýr, a podle chuti dosolíme, dopepříme případně dochutíme citronovou šťávou. 
  6. V neprodyšné krabičce či sklenici vydrží v lednici minimálně dva týdny. 

Takové špenátovo-hráškové pesto má pestrou paletu využití. Samotné se dá namazat na topinku či smíchat s těstovinami, dá se přidat do zapékaných těstovin, vašemu oblíbenému salátu dodá novou chuť a smíchaný s žervé nebo tvarohem je z něj výborná pomazánka. Dávala jsem ho dokonce i do zeleninových polévek při servírování :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat