Nedávno jsem se na jedné FB skupině dočetla o krekrech z čočky a tenhle nápad mě celkem hodně nadchnul. Prohlédla jsem tedy zahraniční weby a blogy a dala si dohromady recept na domácí verzi z červené čočky. Krekry jsou křupavé, moc dobré a hlavně si je můžete dochutit přesně podle toho, co máte rádi :-)
Čočkové krekry
Množství: 2 plechy
Čas: 50 minut + 30 pečení
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody
- 80 g ovesné mouky
- 20 g kukuřičného škrobu + na podsypání
- 4 PL olivového oleje
- 1 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- koření a semínka podle chuti
- Hrnek čočky dáme vařit se 2 hrnky vody přibližně 15 minut - nebo dokud nebude čočka rozvařená na hustou pastu. Potom necháme čočku dalších 15 minut zchladnout.
- Troubu dáme rozehřát na 180 °C.
- Ovesné vločky rozmixujeme na jemnou mouku a spolu se škrobem, práškem do pečiva, solí a olejem přidáme k čočce a vymícháme hutné těsto.
- Těsto vyjde na 2 plechy, můžete tedy rozdělit na půl a každou ochutit jinak. Já do první části použila 1 ČL uzené červené papriky, 1/2 ČL uzeného chili chipotle a asi 2 lžíce lněných semínek. Do druhé části jsem přidala už jen mák.
- Pečící papír lehce posypeme škrobem, z jedné půlky těsta utvoříme kouli, položíme na pečící papír, a válečkem potřeným také škrobem vyválíme z těsta placku o tloušťce 2-3 mm.
- Nožem nebo rádýlkem krájíme na tvary a necháme ležet, neoddělujeme.
- Do rozehřáté trouby dáme péct na 14 minut, potom otočíme a z druhé strany pečeme dalších 12 minut. Díky tomu, že jsme pekli placku v celku, jen nakrojenou, půjde nám pěkně nalámat a otočit.
- Hotové krekry necháme vyhladit na mřížce. Napřed budou ještě trochu měkké, ale až úplně vychladnou, budou krásně křupat.
- Pokud krekry nekřupou, dáme je ještě na 3-4 minuty zpět do trouby. Stejně tak, pokud nám doma navlhnou, můžeme je znovu dosušit v troubě.
Žádné komentáře:
Okomentovat