Stránky

středa 10. května 2017

Cizrnová polévka s rajčaty

Nedávno jsem dostala strašnou chuť na cizrnu, a tak jsem ji nedlouho poté dala namočit (máčela dva dny :-)  a uvařila. Neměla jsem v plánu nic konkrétního až z toho nakonec vznikla polévka, inspirovaná vůněmi a chutěmi blízkého východu a orientu. 
Kombinace cizrny, rajčat a voňavého koření s kokosovým mlékem je prostě dokonalá. Přirozeně bezlepková, bezmléčná, a navíc - pokud vám zbude, můžete udělat Cizrnové blondies a z vývaru připravit třeba majonézu. Využití do poslední kapky ;-) 

pondělí 8. května 2017

Jogurtovo-kokosová bábovka

Tato bábovka vznikla tak trochu jako z nouze ctnost, protože jsem měla v lednici velké množství jogurtu, který tam už nějakou chvíli pobýval. Ale už po prvním ochutnání vím, že se u nás nepekla naposledy. Je jemná, vláčná, nadýchaná díky hrubé mouce, kyselkavá po jogurtu a citronové kůře a voňavá po kokosu. A k dokonalé souhře už zbývá jen trocha čokolády. 
Jelikož razím heslo, že v jednoduchosti je krása, můžete zahodit váhu, protože na tuhle bábovku vám stačí jen hrneček. Takové recepty jsou nejlepší! 



pátek 5. května 2017

Špenátovo-hráškové pesto

Sezona medvědího česneku byla sice v plném proudu, ale ke mě se tato skvělá bylinka letos nedostala. Samozřejmě, v supermarketu bych nějaký smutný svazeček sehnala, ale to jsem se na to raději... no prostě jsem ho nekoupila :) Volně v přírodě u nás kolem Plzně neroste (a pokud ano, tak o tom nevím) a na farmářských trzích jsem narazila jen na sazeničky, které do panelákového bytu nemá smysl kupovat. 
Co se ke mě ale dostalo, byl čerstvý špenát a taky hrášek, a od myšlenky k činu nebylo daleko.