Krmit malého rošťáka je občas náročná disciplína, to co ještě minulý týden miloval najednou nechce a tak je na čase obměnit sortiment :-) Jídla, která si může vzít do ruky a baštit je sám, má moc rád, takže lívance, omelety a různé placičky se na menu čas od času objeví. A tyhle ovesno-zeleninové měly fakt úspěch!
Stránky
▼
středa 29. března 2017
pondělí 27. března 2017
Veganská majonéza - Majonéza z cizrnového nálevu
Cizrna je vskutku kouzelná plodina. Otevřete si konzervu cizrny, nebo uvaříte vlastní a cizrnu použijete kam jen budete chtít, třeba do cizrnových Blondies. Zbude vám nálev, voda ve které se vařila, a ten vylejete... Ale ne! Ten si schováte, protože i ten se dá využít a budete se moc divit, jak a jak chutně!
Nálev se dá použít třeba na veganské/bezvaječné sněhové pusinky. Já jsem však včera objevila i jiné využití a to v podobě majonézy. Chuťově je naprosto skvělá a téměř nerozeznatelná od "skutečné".
neděle 26. března 2017
Cizrnové blondies s arašídovým máslem a čokoládou
Cizrna je naprosto úžasná luštěnina. Je tak mnohotvárná a dá se použít na sladké i slané pokrmy, na dezerty, pomazánky, do salátů, jako křupání k televizi nebo jako krutonky do polévky. To je jen skromný výčet možností, které cizrna má. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je velmi důležitá jak ve stravě vegetariánů, veganů, malých dětí a také pro těhotné ženy, ale samozřejmě si její skvělou chuť může vychutnat každý :)
Stejně jako černé fazole v mých oblíbených brownies, i cizrna slouží jako základní stavební kámen při pečení blondies, což je v podstatě "blond" sestra brownies. Jejich jemná oříšková chuť se skvěle doplňuje s arašídovým máslem a kousky čokolády.
sobota 25. března 2017
Kořeněný dýňový chia puding
Chia semínka se poslední dobou objevují skoro všude. V pečivu, v dezertech, v salátech, v nápojích, jen tak samotná, rozmixovaná ve smoothie nebo koktejlech. Jeden by si až řekl, že toho je už trochu moc. Když se ale na chia semínka podíváme blíž, zjistíme, že obsahují neskutečné množství zdraví prospěšných minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Semena chia obsahují 5 krát více vápníku než mléko 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice.
Puding z chia semínek je jednou z mnoha variant, kdy využíváme rosolovatění obalu semínka při kontaktu s tekutinou. Výhodou takových pudinků je, že je můžeme tvořit v podstatě z čehokoliv - z čerstvého či kompotovaného ovoce, ovocné šťávy, smetany, kokosového či jiného ořechového nebo obilného mléka.