Stránky

středa 30. prosince 2015

Krémová polévka z pečené zeleniny

Venku je takový ne-počasí, ani podzim, ani zima. Teploty si dělají co chtějí, jeden den se vyhříváme na sluníčku a druhý škrábeme okna aut. Ať tak, nebo tak, pokaždé je příjemné se posilnit nějakou dobrou polévkou. Krémová polévka z pečené zeleniny s jablkem a troškou medu má správně podzimně-zimní charakter, je celkem rychlá a chutná skvěle ať již jako hlavní jídlo nebo svačinka po příchodu z procházky. 


Nápad na tuto polévku nosím v hlavě už delší dobu, ale pořád nebylo to správné sychravé počasí, abych dostala chuť jí uvařit. Možná vás napadne otázka, proč z pečené zeleniny? Nestačilo by jí jednoduše uvařit? Nestačilo, pečení dodá zelenině úplně jinou, jedinečnou chuť. Ať už každý tmavý puchýřek nebo ten čas, který zelenina při pečení tráví s olejem, medem a kořením. Výsledná chuť je jemně kouřová a podstatně sladší a hladší, než z pouhého vaření :-) 


Na plný hrnec polévky 6-8 porcí budeme potřebovat: 
  • 1 menší celer nebo půlku většího
  • 1 petržel (není nutná)
  • 5 brambor (cca 1/2 kg)
  • 2 jablka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky rozmarýnu 
  • 1,5 l vody nebo vývaru (zeleninový, kuřecí)
  • 100 ml mléka či smetany 
  • sůl, pepř, citronová šťáva
Na dozdobení 
  • vlašské ořechy
  • slanina či švarcvaldská šunka
  • krutonky
  • jablečné křížaly

Začneme tím, že dáme hřát troubu na 180 - 200°C. Pak si všechnu zeleninu a jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Celer a petržel nakrájíme na stejně velké kostky, jablka na čtvrtky a nasypeme na plech. Hojně osolíme, opepříme, zakápneme lžící olivového oleje a lžící medu. Kdo má a má rád, může přidat 2 snítky rozmarýnu. Lehce na plechu promícháme, aby se zelenina rovnoměrně obalila ve směsi koření, medu a oleje. Jakmile je trouba nahřátá, dáme péct na 20-30 minut nebo dokud není zelenina měkká. 

   

Mezi tím si oloupeme a nakrájíme brambory a dáme vařit do 1l osolené vody nebo vývaru do změknutí. Zbylou tekutinu si schováme na případné doředění. Brambory po dovaření nesléváme. Když jsou hotové jak brambory, tak zelenina z trouby, přehrneme ji do hrnce k bramborům a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. 




Při mixování si pomáháme zbylým vývarem/vodou a když jsme spokojeni s konzistencí a strukturou, můžeme přilít mléko či smetanu pro zjemnění. Polévka je ale dostatečně krémová sama o sobě, že to skoro není nutné. My jsme ale mlsné tlamky, takže jsem smetanu přidala ;-) 

Už zbývá jen polévku ochutnat, přidat pepř či sůl podle chuti a trochu citronové šťávy (já použila asi půl lžíce) nebo jablečného octa na vyrovnání sladkosti zeleniny. 

Co se týče dozdobení, fantazii se meze nekladou, skvěle chutná s mírně podrcenými vlašskými ořechy nebo na pánvi (či v troubě) dokřupava opečenými slaninovými chipsy. Netradičně s jablečnými křížalami vás taktéž překvapí a klasické chlebové krutonky (třeba s trochou bylinek) taky fungují. 


Doufám, že vás zajímavá, nasládlá a kořeněná chuť této polévky osloví stejně jako mně a vyzkoušíte jí, případně  zařadíte do svého jídelníčku. 

Přeji vám Dobrou chuť! 


1 komentář: