Je tomu už dlouho, co jsem naposledy přidala nějaký článek, měla bych se stydět a možná i trošku stydím. Není to však tím, že bych nevařila a nekuchtila domácí dobrůtky. Prostě na to nebyl čas, nálada, chuť. Ale vy si to nezasloužíte, proto pro vás dnes přidám nový recept. Sýrový, respektive sýrařský. Je to už skoro půl roku, co jsem začala koukat pod pokličku výrobě domácího sýra. A jaká bych to byla kuchtička, kdybych se s vámi o něco takového nepodělila? Začneme pěkně zlehka, tím nejjednodušším, co vám můžu nabídnout. Takovým sýrem, který se skoro nemůže pokazit - čerstvým farmářským sýrem.
Stránky
▼
sobota 16. srpna 2014
neděle 4. května 2014
Mrkvový dort s tvarohovo-šlehačkovým krémem
Včera měla moje sestra narozeniny a jako tradičně jsme se všichni sešli u našich na takovou malou rodinnou oslavu. Dárek jsem měla vymyšlený - mimo poukazu na namíchání vlastního musli od firmy Mixit to byla ještě domácí paštika, domácí arašídové máslo a nakládaná rajčátka. Tak nějak jsem měla pocit, že když jsou to narozky, tak by to chtělo dort, to se rozumí :-) Zároveň znám svou rodinu, žádné obří dorty a máslové krémy u nás nefrčí. Takže rozkaz zněl jasně, něco lehkého, zdravého a malého.
A tak vznikl nápad na mrkvový dort, který je v anglosaském světě velmi oblíbený a u nás se taky úspěšně uchytil. Prošla jsem několik receptů na internetu, abych měla nějakou představu a pustila se do toho.
čtvrtek 1. května 2014
Domácí arašídové máslo
Po opravdu dlouhé době vaření bez dokumentace (ale ne, něco zdokumentované mám a určitě se to dříve nebo později na blog dostane ;)) a následného sdělování výsledků mého snažení vám, mým drahým čtenářům, jsem se rozhoupala napsat další článek. Napřed se musí začít něčím jednoduchým, jen tak zlehýnka, aby si to člověk připomněl. Je to sice jako jízda na kole, nikdy z toho úplně nevyjdete, ale přeci jen, první jízda po dlouhé době je trochu nemotorná :-)
Je sváteční ráno, Máj - lásky čas, a já se v kuchyni chystala s pytlíkem arašídů kouzlit zázraky, tak proč se o ně nepodělit s vámi. Vím vím, arašídové máslo je plné rozporů, buď ho milujete nebo nenávidíte. Je jemné a voňavé a heboučké, ale přitom je plné chutí, hutné a dokáže vám slepit pusu. Američani ho milují na sendviči s marmeládou, skvělé je na krekrech, nebo jako základ na naprosto dokonalé sušenky. Ale, klidně ho můžete navštívit jen tak, se lžičkou, a nenápadně se zase odkrást pryč... je úplně jedno jak si ho vychutnáváte.
neděle 23. února 2014
Domácí kuřecí šunka
Není tomu tak dávno, kdy přišla kamarádka Maruška do práce s tím, že dostala k narozeninám šunkovar. Nebyla z toho nadšená. Já jsem byla hodně nadšená. Moje nadšení se znásobilo tím víc, když se mě zeptala, jestli ho nechci půjčit, že ho ozkouším. Jaká mohla být jiná odpověď, než ANO. Slovo dalo slovo a zanedlouho poté jsem si domů nesla krásný lesklý novoučký šunkovar. Už dlouho jsem o domácí šunce uvažovala, řešila jsem, jestli si mám koupit vlastní nerezové udělátko nebo jestli to zkusit napřed bez. Receptů jsem měla načteno dostatek, tudíž s pořádnou nerezovou zátěží v kabelce jsem po práci upalovala do řeznictví.
A tady se rozchází příběh, zatímco první šunka byla z vepřové plece, s česnekem a pepřem, ne příliš povedená, druhý pokus byl z kuřecího masa s medem a rozmarýnem, a velmi chutná. Dnes píšu o té kuřecí, ale připojím i krátký příběh šunky vepřové.
pondělí 17. února 2014
Krémová lososová polévka
Lososová polévka? Hm, říkáte si, to bude nějaký drahý výmysl, to tak budu vařit. Opak je ale pravdou, na lososovou polévku nepotřebujete čtvrt kila nejlepších kousků z lososa. Náhoda tomu chtěla, že jsme se o víkendu pohybovali po Globusu, a zrovna u oddělení s rybami. A jelikož přítel miluje (mojí) rybí polévku, zaujali nás tácky s hlavami a ocásky, ale ne ledajakými. Měli tam krásné čerstvé lososí "zbytky". Takže pokud na něco podobného narazíte, nebo seženete odřezky z lososa, máte téměř vyhráno :-) A jelikož současné počasí úplně navádí ke konzumaci teplé husté dobré polévky, pojďme se jí podívat na zoubek.
neděle 16. února 2014
Voňavé dýňové muffiny s ořechovou drobenkou
To mě tak dneska začala honit mlsná a já pořád přemýšlela, co si dát, co dobrého upéct? V mrazáku mi už od podzimního dýňového cheesecakeu odpočívá velká miska sladkého kořeněného pyré z Hokkaidó, které pořád čekalo na nějaké uplatnění. A když jsem si vzpomněla, že jsem při nedávném brouzdání zajímavých blogů někde viděla recept na muffiny právě s dýňovým pyré, slovo dalo slovo, našla jsem ten správný recept a rozhodla jsem se pro podobné muffiny jako dělala Káča v troubě. Voňavé dýňové muffiny se srdíčkem z bílé čokolády a křupavou drobenkou jsou přesně to, co mi dnes sedlo do chuti.
Křupavá drobenka, voňavá barevná střídka, co víc si přát?
pondělí 3. února 2014
Pekařská výzva: Pain à l'ancienne
Každý, kdo alespoň trochu přičichl k domácímu pečení chleba, bagetek nebo rohlíků a pohybuje se v nekonečné síti zvané internet, už určitě narazil na uskupení, známé jako Pečem pecen. Jejich hlavní základnu můžete najít ve Facebookové skupině a jejich podstatná část, známá také jako kvásková mapa, se nachází pod adresou www.pecemepecen.cz. Pokud toužíte upéct svůj vlastní kváskový chléb a netroufáte si na založení svého vlastního kvasícího zázraku, právě tady si můžete najít vhodného dárce, bydlícího třeba hned za rohem od vás. O kvásku to ale tentokrát nebude, nebo ne v první řadě.
Facebooková skupina Pečem pecen dosáhla minulý týden výjimečný milník v podobě desetitisícího člena. A tak se slovo se slovem sešlo a vymyslel se originální způsob oslavy - pekařská výzva. Každý, kdo se jí chtěl zúčastnit, si musel vybrat chléb či jinou pekařskou záležitost, které se bojí, nebo jí dlouho odkládá. Svůj výtvor upéct, vyfotit a podělit se s ostatními. Nu, jelikož jsem už pěkně dlouho mlsně obcházela Cuketkův recept na Pain à l'ancienne, nebylo třeba se dlouho rozmýšlet. To bude má výzva.
pátek 31. ledna 2014
Domácí čokoládové pralinky
Jsem hambářka a absolutně si to uvědomuji. Už víc jak měsíc jsem nevložila žádný článek, žádný návod, receptík, byť jen kraťoučký. Nějak jsem po příchodu z práce neměla síly na to, zdokumentovat vše, co se mi pod rukama v kuchyni rodilo. A že toho za poslední měsíc a půl nebylo málo, raději však nebudu zmiňovat, nebo by vám to bylo líto. Proto jsem si pro vás dneska připravila sladkou omluvu v podobě čokoládových pralinek.
Recept tak trochu navazuje na můj poslední článek o výrobě jedlých dárků - pralinky byly jedním z mnoha mých tipů. A když se tak mílovými kroky blíží svátek všech zamilovaných, třeba někomu můj jednoduchý, leč efektní recept přijde vhod :-)