Stránky

čtvrtek 28. listopadu 2013

Luxusní vaječný likér

Blíží se Vánoce a to má u mě za následek hned několik věcí. Začnu v panice přemýšlet, komu vlastně co koupit pod stromeček. Taky se hrozím toho, že musím napéct cukroví... alespoň nějaké a že musím připravit tolik různých věcí. Ale letos jsem se neskonale těšila na to, že nastal ten správný čas, udělat si naprosto dokonalý vaječný likér. 
Loňské Vánoce jsem ho ochutnala od mé kamarádky Jany. A jelikož pánové měli svoje "pánská" pití  a Jana nepije alkohol vůbec, způsobila jsem tehdy celkem citelný úbytek toho skvostného likéru :-) Tak jsem si recept vyprosila a můžu se podělit i s vámi!





středa 27. listopadu 2013

Variace na rohlíkové téma

O tom, že si doma peču vlastní chleba, dokonce kváskový (= ten nejlepší z nejlepších) a že si sem tam připravím i jiné pečivo v podobě housek či křupavých rohlíků, jste už určitě na mém blogu četli. Takže další variace nikoliv na renesanční, ale na rohlíkové téma, je tady. 

Moje oblíbené klasické těsto na rohlíky "osmdesátky" se dá samozřejmě vylepšovat změnou části mouky za celozrnnou, chlebovou, žitnou... nebo se dají přimíchat různá semínka, vločky či oříšky. Já jsem tentokrát zůstala u klasiky klasik, tedy čistě bílé pšeničné a ta vylepšení se nacházela v a na rohlících v podobě různých lahůdek. Vznikly mi tak takové pochoutky, jako jsou párky v rohlíku, anglické rohlíky, houstičky se sýrem nebo raženky s mákem!



středa 13. listopadu 2013

Kaštanový koláč s čokoládovou ganache

Kaštanový koláč? A co že to vlastně je? Jak jsem na to jen přišla? Nebojte se, nebudeme sbírat kaštany pod stromem nebo je brát dětem z kufříku na pracovní výchovu. Kaštany použité na tento koláč jsou něco úplně jiného. Je to světově proslulá pochoutka a u nás v Evropě jsou na ni specialisté hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Odsud se dováží ta nejlepší kaštanová pyré. My si je můžeme koupit celé, ještě ve skořápce, v podzimním čase třeba v supermarketu (tuhle variantu ale po své zkušenosti příliš nedoporučuji, máte-li možnost sehnat kaštany jinde, určitě to udělejte) nebo na různých předvánočních trzích, kde jsou prodávány už naříznuté a pečené :-)

Úplně nejzvláštnější na tomto koláči je ale to, že já jsem kaštany nikdy nejedla - pokud nepočítám sladké Ledové kaštany - a nikdy z nich nevařila. Tento koláč jsem si usmyslela udělat, když jsem šla kolem těch baculatých fešáků v supermarketu a nemohla jsem se té představy zbavit. Tak se na něj pojďme podívat.