Stránky

pondělí 16. prosince 2013

Jedlé dárky: Nakládaná sušená rajčata & Nakládané sýry

Před Vánoci každý přemýšlí, čím by obdaroval svoje blízké. Přemítá, prochází obchody a stejně ne a ne přijít na to, co by "TO" skvělé mělo být. Už od dob mateřských školek či prvního stupně základní školy víme, že nejlepší dárky jsou přece ty vlastnoručně dělané, do kterých se dá všechna láska. Leč ze školních let jsme vyrostli a pokud si vaši přátelé a rodiče nepotrpí na keramické ručně dělané svícínky, moduritové přívěšky nebo kresby voskovkami, musí vyrůst i naše ambice na vlastnoruční dárky. 

Takové jedlé dárky jsou hrozně oblíbené, nevíte co k svátku, tak koupíte kytku a bonboniéru. Ano, můžete přijít do každého super - hyper - mega marketu a koupit si vánoční koš s vybranými lahůdkami. Ale kam zmizela invence, kouzlo vlastního vyrábění, touha opravdu potěšit obdarovaného? A proto jsem si řekla "Dost!" a možná od léta přemýšlela o všech možných variantách vlastnoručních jedlých dárků. A divili byste se, kolik se toho dá doma udělat, a je to nesčetněkrát lepší než koupená varianta. Dnes bych vám ráda představila slanosti v podobě nakládaných rajčátek a nakládaných pikantních sýrů. Těšíte se? Máte na co :-)




pátek 13. prosince 2013

Vánočková příprava na Vánoce

Vánoce se kvapem blíží a já jsem si letos řekla, že bych se mohla vytáhnout a upéct vlastní nejvlastnější domácí vánočku. Napřed jsem koketovala s možností kváskové varianty, ale tu jsem z vlastní zbabělosti raději opustila. Nakonec jsem se po dlouhém procházení internetu rozhodla pro recept na vánočku od Koko, který mi doporučila i kamarádka Míša. A jelikož to měla být jen zkušební verze, udělala jsem jí z poloviční dávky. Tvarově výsledná vánočka sice nedopadla na jedničku, ale chuťově mě přesvědčila, že (nejen) druhý pokus určitě proběhne :-)


neděle 1. prosince 2013

Domácí játrová paštika

Domácí játrová paštika, to bylo něco, co jsem vždycky obdivovala a potichu si říkala, že bych to taky ráda někdy zkusila. Ale vždycky jsem se bála a představovala si pod tím nějakou divokou alchymii kuchyňskou. Tak jsem to pořád odkládala, vymlouvala se až jsem si to nedávno v obchodě šinula kolem kuřecích jater, a na just je vzala. Ležely v lednici a čas neúprosně tlačil, tak jsem se do toho dnes dala. Prohlédla jsem si několik receptů různě na internetu a nakonec vytvořila takovou svojí verzi. A světe div se, vůbec to není těžké!