pondělí 16. prosince 2013

Jedlé dárky: Nakládaná sušená rajčata & Nakládané sýry

Před Vánoci každý přemýšlí, čím by obdaroval svoje blízké. Přemítá, prochází obchody a stejně ne a ne přijít na to, co by "TO" skvělé mělo být. Už od dob mateřských školek či prvního stupně základní školy víme, že nejlepší dárky jsou přece ty vlastnoručně dělané, do kterých se dá všechna láska. Leč ze školních let jsme vyrostli a pokud si vaši přátelé a rodiče nepotrpí na keramické ručně dělané svícínky, moduritové přívěšky nebo kresby voskovkami, musí vyrůst i naše ambice na vlastnoruční dárky. 

Takové jedlé dárky jsou hrozně oblíbené, nevíte co k svátku, tak koupíte kytku a bonboniéru. Ano, můžete přijít do každého super - hyper - mega marketu a koupit si vánoční koš s vybranými lahůdkami. Ale kam zmizela invence, kouzlo vlastního vyrábění, touha opravdu potěšit obdarovaného? A proto jsem si řekla "Dost!" a možná od léta přemýšlela o všech možných variantách vlastnoručních jedlých dárků. A divili byste se, kolik se toho dá doma udělat, a je to nesčetněkrát lepší než koupená varianta. Dnes bych vám ráda představila slanosti v podobě nakládaných rajčátek a nakládaných pikantních sýrů. Těšíte se? Máte na co :-)




Dnes nesu dva v jednom, neboli dva jednoduché ale efektní recepty v jednom článku. Začneme nakládanými rajčátky, protože i já jsem s nimi začínala. Co na ně budete potřebovat?

Nakládaná sušená rajčata
  • sušená rajčata
  • bylinky - bazalka, tymián, oregano
  • česnek
  • olivový olej
  • slunečnicový olej
  • 2-3 lžíce octa
  • sklenice na naložení



Začala jsem tím, že si jsem si odměřila potřebné množství rajčat. Já to udělala tak, že jsem do vybraných skleniček prostě rajčata naskládala tak, aby byly víceméně až po okraj. Tak jsem měla jistotu, že jich nebude ani málo ani moc. Samozřjemě, pokud máte dobrý odhad, prostě si jen odeberete potřebné množství ;) 

Rajčata jsem přesunula do rendlíku, zalila vodou tak, aby všechna byla pod hladinou, přidala jsem 2 lžíce octa a dala vařit. Od začátku varu je třeba odpočítat zhruba minutu a stáhnout z plamene. Přecedila jsem je a nechala vykapat. 


Než mi rajčata trošku zchladla, připravila jsem si bylinky, nakrájela česnek na plátky a v odměrce smíchala slunečnicový s olivovým olejem v poměru 3:1. Do sklenice jsem střídavě nakladla byliny, česnek a rajčata, aby to udělalo pěknou mozaiku až k hornímu okraji, mírně přimáčkla a zalila olejem. Zavíčkovala.


Mohla jsem to tak nechat, ale pro jistotu jsem ještě skleničky s rajčaty postavila na pařáček do kastrolu, přiklopila poklicí a nechala cca 30 minut sterilovat v páře. Nakonec jsem sklenice obrátila dnem vzhůru, zabalila do utěrky a nechala chladit. Víčka se krásně přicucla a rajčata jsem mohla uklidit do lednice.




Nakládané sýry

Samozřejmě, nejlepší by bylo, mít a nakládat vlastní sýry, ale pokud je nemáte, dá se hodně parády udělat i s těmi koupenými. Co jsem tedy použila?


  • 1 balení uzených korbáčiků
  • 1 uzený oštěpek
  • 250 g sýru feta
  • 200 g jadelu ve slaném nálevu
  • 1/4 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kuličky barevného pepře
  • 1 malá chilli paprička
  • 3 sušená rajčata
  • slunečnicový a olivový olej



Všechny druhy sýrů jsem si vybalila, nechala okapat od přebytečné vody (jadel a fetu) a nakrájela na přibližně stejně velké kostky - cca 1,5 cm. Copánky korbáčiků jsem nechala v celku. Cibulku jsem nakrájela na tenké plátky, česnek jsem zbavila vnitřního srdíčka a také naplátkovala. Chilli papričku jsem měla sušenou, a tak jsem ji utloukla v hmoždíři a barevný pepř mám v kuchyni pořád. Sušená rajčátka jsem nakrájela na tenké proužky, které simulovaly funkci nakládané kapie, tu jsem totiž neměla. 

Začala jsem kombinací koření na dno sklenice, na to jsem vrstvila kostky sýra, které jsem prokládala kousky cibulky, česneku, rajčat a pepře, sem tam šupinka chilli. Uzené korbáčiky jsem se snažila vinout po obvodu sklenice jako takového hada a ostatními sýry jej přidržovat na skle, aby to vytvořilo takový vzor. Ale co si budeme povídat, to podstatné je stejně uvnitř :-)



Z celkového množství se mi podařilo naplnit 2 dárkové sklenice a jednu, která zůstane nám. Když jsem sklenice naplnila, sýry jsem v ní znovu trošku zamáčkla a na vrch nasypala zbylé koření. Barevný pepř máme rádi, tak jsem se s ním nekrotila, ono to vytvoří pěknou strukturu pro oko. No a už zbývá jen finální naložení, znovu jsem smíchala olej v poměru 3:1 pro slunečnicový jako u předchozího receptu a zalila sýry ve sklenicích tak, aby byly všechny ponořené. Pečlivě jsem utáhla víčka a dala do lednice, aby rozležely. 

Bohužel mě nenapadl šetrný způsob, jak takové nakládané sýry zakonzervovat, aby vydržely déle. Třeba mi poradíte právě vy :-)




Dva rychlé recepty, které zvládne téměř i ten nejmenší a přitom nadělají parádu a radost, a ještě navíc budou moc chutnat. Jen to zkuste, pořád ještě není pozdě to do Vánoc stihnout, a uvidíte, jaké budou mít jedlé dárky ohlasy :-)

2 komentáře:

  1. Petro vypadá to moc hezky. Poslední dny jsem studovala nakládání hermelínů. Nechávají se zrát ve tmě při pokojové teplotě 2-4 dny a pak v lednici další týden. Pak jsou prý už dostatečně odleželé a dobré ke konzumaci. Vydrží v chladu 6 týdnů. Musím to vyzkoušet ;-)
    Marie Pařízková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, to zní dobře. Nikdy jsem nakládaný hermelín nevyhledávala, ale v létě jsem ho měla a byl mooc dobrý:) Třeba to zkusím na silvestra!

      Vymazat